Filet z suma – z czym najlepiej go podawać?
Powszechnie wiadomo, że regularne spożywanie ryb jest niesamowicie korzystną praktyką dla zdrowia. Popularnością cieszy się zwłaszcza filet z suma. Warto jednak wiedzieć, z czym powinno się go zestawiać, aby uzyskać jak najsmaczniejszy posiłek. Które produkty pasują wobec tego do wspomnianej ryby?
Klasyczne rozwiązania na talerzu
W Polsce powszechne jest spożywanie w porze obiadowej ziemniaków. Można je bowiem przyrządzić na wiele różnych sposobów, dzięki czemu będą pasowały do dowolnych dodatków. Ponadto są dosyć tanie w stosunku do innych dostępnych alternatyw. Mają też delikatny smak, więc da się je połączyć z rozmaitymi przyprawami, nadając im przez to unikalne walory smakowe. Filet z suma doskonale uzupełnią ziemniaki ugotowane w wodzie oraz mizeria. Klasyczne rozwiązania są bowiem najlepsze.
Jeżeli natomiast pragnie się zjeść coś bardziej wyrafinowanego, warto zdecydować się na frytki. Osoby na diecie mogą usmażyć je we frytkownicy beztłuszczowej, aby nie podnosić niepotrzebnie ilości kalorii w posiłku. Jeżeli nie posiada się takiego urządzenia, da się je również upiec w piekarniku. Powinny oczywiście zostać posypane przyprawami, dzięki czemu ich smak stanie się o wiele bardziej wyrazisty. Danie doskonale uzupełnią pokrojone pomidory z cebulą i ogórkiem kiszonym.
Ciekawym wariantem jest również zestawienie filetu z suma z ryżem. Ma on więcej białka niż ziemniaki, co dosyć istotne dla osób na diecie oraz aktywnych fizycznie. Pozwala ponadto stworzyć wyszukane, egzotyczne dania, takie jak chociażby smażone kulki ryżowe. Warto dbać o różnorodność swoich posiłków, dzięki czemu zwiększa się prawdopodobieństwo ustrzeżenia się przed rozmaitymi niedoborami pokarmowymi. Do ryżu doskonale pasują mieszanki przypraw, a także praktycznie wszystkie sosy.
Jak odpowiednio przyrządzić filet z suma?
Istnieje wiele sposobów na to, aby uzyskać smaczny, odpowiednio przygotowany filet z suma. Z tego powodu warto przytoczyć jedną z najprostszych, a jednocześnie najpopularniejszych metod. Otóż rybę należy dokładnie umyć, oczyścić ze skóry, a następnie wysuszyć. Potem doprawia się ją z obu stron ulubionymi przyprawami i odstawia na minimum godzinę do lodówki, Aby smakowała jeszcze lepiej, powinna poleżeć przez całą noc, aczkolwiek nie zawsze jest taka możliwość. Następnie oprósza się ją mąką pszenną, trzeba jednak uważać z ilością. Kolejny krok to rozgrzanie na patelni oleju, chociażby rzepakowego. Rybę wystarczy smażyć na średnim ogniu po 5 minut na stronę, aczkolwiek dokładny czas zależy od grubości kawałków. Na koniec odsącza się filet z suma przy użyciu ręczników papierowych. Niektórzy ponadto skrapiają go sokiem z cytryny, w zależności od swoich upodobań smakowych.
Jak widać, stworzenie takiego posiłku jest stosunkowo łatwe. Omawiana ryba nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, aby mogła zostać odpowiednio przyrządzona. Nie trzeba więc się martwić ewentualną porażką. Kluczowe jest pilnowanie filetu z suma w trakcie smażenia, co pomoże uniknąć przypalenia lub uzyskania w połowie surowego dania.